Hvilken kaffemaskin – espressomaskin passer deg?

Her er en enkel guide for nybegynnere som kan hjelpe deg å velge kaffemaskin.
Per definisjon er en espressomaskin en maskin som leverer varmt vann, ca 88 grader,
gjennom kvernet kaffe i et trykk på 0,9 bar i ca 25 sekunder. Alle espresso- eller kaffemaskiner
som ikke leverer dette er «kaffemaskiner». Vi gjør det litt enkelt på siden vår og kaller alle
semiautomatiske-, manuelle- og levermaskiner for «espressomaskiner» og vi kalder automatiske
og helautomatiske maskiner for «kaffemaskiner».

Det finnes i hovedsak 5 ulike typer av kaffemaskiner / espressomaskiner:

1. Manuelle espressomaskiner
F. eks. La Pavoni Professional.
2. Leva Maskiner
F. eks. Elektra Casa a Leva.
3. Halvautomatiske espressomaskiner – semi automatiske espressomaskiner.
F. eks. Gaggia Classic, Isomac TeaRancilio Silvia og Ascaso Dream.
4. Automatiske kaffemaskiner.
F. eks. Gaggia Brera og Nivona Caferomatica 646.
5. Helautomatiske kaffemaskiner også kalt super automatiske kaffemaskiner.
F. eks. Gaggia Accademia og Nivona CafeRomatica 855.

Litt om kaffe

Det finnes mange typer av drinker man kan lage med en kaffemaskin eller espressomaskin.

En standard espresso er varmt vann som under høyt trykk presses (ca. 9 bar)
gjennom finmalt kaffe i ca. 25 sekunder der du får crema på toppen.
Hvis man brygger kjappere på ca. 18-20 sekunder så får man en
ristretto som er litt bitrere i smaken, og hvis man brygger lengre,
ca. 30 sekunder får man en litt rundere caffe lungo.

Smaken påvirkes av hvilken kaffe du velger, hvor fint du maler bønnene og hvor hardt du tamper kaffen, hvilken type vann du har i kranen osv. Vann er forskjellig overalt i verden, det er hardt eller mykt, det har en ulik mengde mikroorganismer i seg osv.

Egentlig finnes ingen regler for hvordan du skal lage en espresso. Så lenge du liker den er det det viktigste. Det kan være lurt å lære seg litt om espresso laging og hva ekspertene sier om dette.

I tillegg så har du mange forskjellige drinker som lages med espresso som caffe latte, cappuccino, cafe mocha, macchiato, americano osv.

Hvilken maskin som passer kommer an på flere faktorer. Vi skal ta opp noen av de her.

Faktorer som kan være lurt å tenke på innen du kjøper kaffemaskin eller espressomaskin:

 1. Hvor mye kaffe skal du lage med maskinen? Her har det litt så si om du kun skal lage kaffe til deg selv, til familien eller til flere. Jo mer du skal bruke maskinen jo større vannkoker bør du ha.
 2. Hvilke type drinker skal du lage? Skal du kun lage espresso, eller skal du lage caffe latte, eller skal du lage en god blanding. Det kan være lurt å velge en maskin som er bra på å lage det du liker best. Noen maskiner lager for eksempel bedre microfoam (melkeskum) enn andre maskiner, noen produserer bedre crema osv. Nå er ikke alle enige om hvilke maskiner som er best på dette. Her kan det være lurt å lese litt forskjellige tester innen man kjøper maskin.
 3. Hvor stor manuell kontroll vil du ha på hvordan espressoen blir lagd? Med en manuell maskin så gjør du alt selv. Med en manuell maskin så er det er du som manuelt pumper vannet gjennom kaffen. En halvautomatisk maskin pumper vannet gjennom kaffen åt deg med en pumpe eller via manuelt oppbygget trykk som med Elektra casa a leva. Dette er den største forskjellen. Tamping må du gjøre (eller bruke pod) på både manuelle og halvautomatiske maskiner. En helautomatisk maskin gjør alt åt deg. Helautomatiske maskiner har ofte mange innstillinger som kan personifiseres. Med alle ulike typer av maskiner finnes kan du påvirke kaffen selv.
 4. Hvor interessert er du i å lære deg å lage din egen kaffe? Hvis du kun vil drikke god kaffe men ikke er så interessert i hvordan man lager den så kan det kanskje være lurt å ha en helautomatisk maskin. Halvautomatiske maskiner passer godt til alle som er interessert i å gjøre noe selvhvis man er litt interessert i å lage god kaffe. Halvautomatiske maskiner passer og godt til de som selv vil fylle bajonetten og tampe sin egen kaffe. Her har du mer mulighet til å påvirke din egen kaffe. Med en manuell maskin så er det du selv som gjor alt uten å faktisk koke opp kaffen, det gjøre maskinen åt deg.
 5. Vil du ha en maskin som kan kobles inn til vannledningen din?
 6. Hvis du har en manuell eller en halvautomatisk maskin så er det ganske sannsynlig at det vil bli mer kaffesøl på kjøkkenbenken enn hvis du har en helautomatisk maskin. Med en manuell eller halvautomatisk får du nok tørke litt mer kaffe fra benken. Hvis maskinen har en treveisventil (halvaut. og manuell) så unngår du å få undertrykk i systemet etter du har laget en espresso og du får ikke en såkalt espressoeksplosjon der du får kaffe ut over kjøkkenbenken. Med maskiner som ikke har en treveisventil må du ta det litt forsiktig eller vente kanskje et halvt minutt innen du løsner på bajonetten.
 7. Er kvalitet det viktigste? Da bør du gå for en halvautomatisk eller manuell maskin. De helautomatiske maskinene er bra, ja. Men hvis du er god til å lage espresso og steame melk selv så får du et bedre resultat om du bruker en halvautomatisk eller manuell maskin (dere kan få være uenige her om dere vil).
 8. Er det viktig at du kan lage mange kvalitets kopper kontinuerlig? Da bør du ha en maskin som takler dette med en stor vannkoker. Du bør du også ha en maskin som ikke blir for varm etter 3-4 shots (noen maskiner blir gjerne for varme etter 3-4 shots pga. konstruksjonen på maskinene og de bør kjøles ned en stund for best kvalitet).
 9. Hvem skal bruke maskinen? Er det kun du eller skal flere mennesker bruke maskinen. Om flere skal bruke maskinen bør man tenke over om maskinen er passende for alle sammen. De enkleste maskinene å bruke er de helautomatiske. Disse passer godt på kontoret der interessen for kaffelaging kan variere stort for brukerne.
 10. Er det et behov at du får lagd kaffen raskt etter at du har startet maskinen. Hvis svaret er ja så bør du kjøpe en maskin med rask oppstartstid.

Husk og dette

 • Det er viktig å ha kaffe av god kvalitet for et bra resultat.
 • Det er viktig å ha en god kaffekvern for å få god kvalitet på kaffen.

Oppsummering

Manuelle Espressomaskiner type La Pavoni

Passer for deg som vil ha full kontroll over kaffen. Du er gjerne mer en gjennomsnittlig interessert i kaffelaging. Du skal ikke lage kaffe til store forsamlinger men gjerne til deg og kjæresten din (familien din). Du vil ha god kvalitet på espressoen din.

Leva Espressomaskiner

Leva maskiner er en manuell maskin i den forstand at du manuelt drar ned spaken slik du gjør manuelle maskiner for å trykke vannet gjennom bajonetten. Forskjellen er at vannet går ikke gjennom i det at du drar ned spaken, du lader opp trykk i gruppehodet.. Når du slepper spaken så trykkes vannet gjennom kaffen. På denne måten får du eksakt likt trykk hver gang. Hvis du skal ha mer vann gjennom kaffen en en enkel shot så drar du ned spaken en andre gang når den er halvveis opp. Så det er mer manuelle elementer en med en semi automatisk maskin.

Halvautomatiske espressomaskiner – elle semi automatiske maskiner. Maskinen sørger for at vannet blir pumpet gjennom kaffen med en pumpe.

Du er opptatt av å ha god kvalitet på kaffen din. Du har mulighet til å påvirke bryggingen selv. Det er greit å ha litt interesse for kaffe med en halvautomatisk maskin. Disse maskinene passer egentlig for alle som ikke bare vil trykke på en knapp for å få lagd kaffe. Mange maskiner har oppsett for både kvernet kaffe og pods. Her steamer du melken selv, noen maskiner har også cappucino kit som hjelper deg med steamingen. Kvaliteten på halvautomatiske maskiner varierer med størrelse på kokeren, funksjonalitet, materiale og type konstruksjon. Halvautomatiske maskiner kan brukes på kontor om de er kraftige.

Automatiske Kaffemaskiner

Du vil at det skal være enkelt å få en god kaffe. Du trykker på en knapp så fikser maskinen kaffen. Hvordan du vil ha kaffen kontrollerer du i innstillingene. Melken må du steme selv med automatiske maskiner. Hvis det er flere personer som skal bruke maskinen kan det være lurt med automatiske maskiner. Passer hjemme eller på kontoret.

Helautomatiske Kaffemaskiner
Du vil at det skal være enkelt å få en god kaffe. Du trykker på en knapp så fikser maskinen kaffen. Hvordan du vil ha kaffen kontrollerer du i innstillingene. Helautomatiske maskiner steamer melden åt deg. Med disse trenger du egentlig kun å trykke på en knapp og fylde vann og melk.
Disse maskinene passer overalt, både hjemme eller på kontoret. Det spiller ingen rolle hvor god brukeren er til å lage kaffe, alle klarer å betjene en helautomatisk kaffemaskin.

Her er en oversikt av gode kaffemaskiner.

Se Whole Latte Love sin videoguide til å velge espressomaskin